top of page

Dragen

In alle culturen draagt men baby’s op verschillende manieren. Op de rug, de buik of op de heup.

Tegenwoordig is het normaal als je je baby draagt. In onze cultuur worden baby’s meestal gedragen in de vrije tijd, in tegenstelling tot andere culturen waar juist tijdens werkzaamheden wordt gedragen.

Het gebruik van draagdoeken en draagzakken heeft de laatste tijd veel aan populariteit gewonnen.

 

Voordelen van dragen

Wanneer een baby gedragen wordt, heeft de ouder de handen vrij voor een ouder kind of voor andere bezigheden. Ook biedt een draagdoek of draagzak vrijheid. Smalle winkelpaden of bergachtige paden zijn geen obstakels meer.

 

Baby’s vinden het fijn dicht bij de ouder te zijn. Door het huidcontact dat er vanzelf is bij het dragen, komen er rustgevende hormonen (oxytocine/knuffelhormoon) vrij bij de baby en bij de moeder, die helpen bij de hechting tussen moeder en baby. Een veilige hechting geeft je baby een goede basis om relaties aan te gaan met anderen. Baby’s die veel gedragen worden zijn rustiger, hebben minder stress en huilen aanzienlijk minder. Jouw geur en hartslag spelen daar een belangrijke rol bij.

 

Het is gemakkelijk om de signalen van de baby goed te leren kennen en op te pikken wanneer een baby zo dichtbij gedragen wordt.

 

De lichamelijke ontwikkeling wordt positief beïnvloedt door het dragen van je baby in een draagdoek of draagzak. De houding met de knietjes hoger dan de billen (M-houding) is de natuurlijke houding voor een baby. De ontwikkeling van de heupen is gebaat bij deze M-houding en ook de wervelkolom wordt zo het minst belast. De bewegingen die je maakt tijdens het dragen helpen je baby om te oefenen met het gebruiken van spieren en bevordert de stabiliteit van de romp.

 

Dragen biedt een baby de mogelijkheid om vanaf volwassen ooghoogte kennis te maken met de wereld en tegelijkertijd de kans om weg te kruipen tegen de moeder aan wanneer het even te veel wordt.

 

Andere voordelen van dragen zijn:

  • Minder huilen of onrustig zijn (huilbaby’s)

  • Minder last van darmkrampjes

  • Minder last van reflux

  • Stimuleren van de borstvoeding

Dragen met een draagdoek of draagzak kan ingezet worden bij een kinder-

fysiotherapeutische behandeling bij de volgende problematiek:

  • Prematuur geboren baby’s (dragen is een voortzetting van het buidelen)

  • Dysmatuur geboren baby’s (laag geboortegewicht)

  • Voorkeurshouding/asymmetrie en afplatting van het hoofd (plagiocephalie)

  • Overstrekken

  • Huilbaby’s

  • Reflux

  • Heupdysplasie

  • Hypotonie (slappe baby’s)

  • Klompvoetjes

  • Syndromale afwijkingen

 

 

 

 

 

 

 

 

Verschillende draagdoeken en draagzakken

Rekbare doek

Het belangrijkste kenmerk van deze draagdoek is de rekbaarheid van het materiaal, doordat het gebreid is (tricot). Deze rek kan in de breedte en hoogte van de doek aanwezig zijn.

De rekbare doek is zacht en vormt zich makkelijk naar het lichaam. Hij is daardoor heel populair bij jonge baby’s. Deze doek wordt het meest gebruikt in de eerste maanden na de geboorte. Bij zwaardere kinderen kan deze draagdoek ook gebruikt worden, maar het gewicht van het kind trekt dan aan de doek, waardoor het voor de ouder zwaarder kan zijn om het kind in deze doek te dragen.

De rekbare doek wordt eerst helemaal omgeknoopt, waarna de baby in de doek wordt gebracht.

 

Geweven doek

Geweven doeken zijn draagdoeken die geweven zijn op een manier waarbij er vooral diagonale rek is en weinig tot geen rek in de lengte of breedte. Hierdoor blijft je baby bij een goed geknoopte doek in de positie waarin geknoopt is. De baby kan niet opzij zakken of in elkaar zakken. Deze doek kan gebruikt worden vanaf de geboorte tot in de kleutertijd.

De geweven doek wordt half omgeknoopt en daarna om de baby heen aangespannen.

 

Ringsling

De ringsling bestaat uit draagdoekenstof die door twee speciale ringen wordt gehaald. Deze wordt vooral gebruikt voor heupdragen. Het is een asymmetrische drager. Je draagt het gewicht op een schouder. Hierdoor is hij met name geschikt voor kortere stukjes. Hij is minder geschikt wanneer je schouder- en bekkenklachten hebt. De ringsling wordt veel gebruikt voor baby’s en peuters. Door de ringen is de stof heel precies aan te spannen, zodat je baby goed wordt ondersteund. Ook in de ringsling draag je je baby rechtop. Het is een hele snelle draagmanier. Zodra je ringsling in elkaar zit, hoeft hij niet meer uit elkaar.

 

Draagzak

Een ergonomische draagzak voor baby’s moet aan een aantal punten voldoen: de draagzak heeft een soepel rugpand, het rugpand komt van knieholte tot knieholte en de baby wordt in de hurkhouding (M-houding) ondersteund, de draagzak is goed aan te spannen voor voldoende ondersteuning van de wervelkolom, de draagzak heeft een goede neksteun, de baby kan op ‘kusjeshoogte’ gedragen worden, de draagzak is gemaakt van veilige materialen.

Er zijn verschillende types draagzakken: sommige dragers lijken het meest op een rugzak. De heupband en schouderbanden sluiten met gespen en zijn stevig gevuld en het rugpand is vaak voorgevormd (zonder hard of stevig te zijn). Andere draagzakken hebben schouderbanden die geknoopt moeten worden of werken met klittenband. Passen is belangrijk voor een goede indruk van pasvorm, gebruiksgemak en uiterlijk. De meeste draagzakken zijn geschikt voor zowel buikdragen als rugdragen.

Dragen van je baby in een draagdoek of draagzak

Leer je baby ergonomisch te dragen in een draagdoek of draagzak. Consult aan huis door een kinderfysiotherapeute.

MaartjeMaakt-Draagdoeken-82.JPG
MaartjeMaakt-Draagdoeken-77.JPG
MaartjeMaakt-Draagdoeken-12.JPG
MaartjeMaakt-Draagdoeken-36.JPG

Waarom een draagconsult?

1. Een draagconsult bij My First Fysio heeft als grote voordeel dat het consult gegeven wordt door een kinderfysiotherapeute die de opleiding tot kinderfysiotherapeutisch draagconsulente heeft gevolgd bij Zorgdragen Opleidingen. Hierdoor kan er nog specifieker naar jullie situatie en wensen gekeken worden en eventueel gecombineerd worden met een kinderfysiotherapeutische behandeling, omdat je baby een bepaalde aandoening of problematiek heeft.

2. Youtube staat vol met filmpjes met instructies over het dragen en knopen. Vaak zijn de filmpjes inhoudelijk niet van goede kwaliteit, waardoor je het knopen verkeerd aan kunt leren. Verkeerd knopen is niet goed voor de gezondheid van je baby, maar ook jij kunt last krijgen van je lichaam.

3. Tijdens een draagconsult is er controle op de veiligheid van het knopen: zitten de heupen van je baby op de goede manier in de draagdoek (M-houding), wordt het instabiele hoofdje goed ondersteund en krijgt je baby voldoende lucht.

4. Er wordt aandacht besteedt aan persoonlijk comfort. Ieder lichaam is anders en heeft bij het knopen andere aandachtspunten. Je leert hoe hoog je je baby moet dragen, hoe strak de knopen horen te zitten en wat je kunt doen als je last krijgt van je rug of spieren.

5. Je kunt oefenen met een draagpop. Voordeel is dat je fouten kunt maken, zonder dat je baby er last van heeft. Een veilige manier om te leren knopen.

6. Je kunt verschillende draagdoeken en draagzakken uitproberen. Hierdoor bespaar je onnodige kosten van miskopen.

7. Filmpjes op Youtube geven vaak niet de achterliggende kennis die belangrijk is om te hebben bij dragen. Allerlei vragen worden besproken zoals, welke materialen zijn fijn voor jou om mee te dragen, welke maat doek heb je nodig enz.

8. Tijdens een draagconsult krijg je zelfvertrouwen. Dat krijg je vaak niet van het kijken van een filmpje.

KORTOM, EEN DRAAGCONSULT BIJ MY FIRST FYSIO IS DE INVESTERING ABSOLUUT WAARD!

Kinderfysiotherapeutisch draagconsult

Wil je hulp bij het leren knopen van je draagdoek? Wil je verschillende ergonomische draagzakken uitproberen? Wil je je oriënteren op de verschillende mogelijkheden op draaggebied? Heb je een baby met kinderfysiotherapeutische problematiek en wil je het dragen combineren met de behandeling? Dan kun je je aanmelden voor een draagconsult.

Draagconsult optie 1 (zwanger):

Het draagconsult wordt aan huis gegeven.

Ben je zwanger en wil je graag zo snel mogelijk na de bevalling je baby bij je gaan dragen? Maak dan, als je tussen de 20 en 30 weken zwanger bent, de afspraak voor het eerste deel van dit consult. Daarin leer je de draagdoeken en de draagzakken kennen, maak je een keuze en oefen je met de pop. Na de bevalling komt de kinderfysiotherapeute opnieuw aan huis om de puntjes op de i te zetten bij het dragen van je pasgeboren baby.

Gemiddeld duurt het eerste consult 75 min en het tweede consult 45 min.

Draagconsult optie 2 (draagdoeken en draagzakken):

Het draagconsult wordt aan huis gegeven.

Onder begeleiding van de kinderfysiotherapeute kan je je orienteren op de verschillende mogelijkheden op draaggebied. 

Als je een draagdoek kiest, leer je verschillende manieren om de doek te knopen. Eerst op een pop, daarna als je er klaar voor bent, met je eigen baby. Als je voor een drager kiest, ga je de verschillende draagzakken uitproberen. Ook deze worden eerst met een pop geoefend en daarna met je eigen baby.

Gemiddelde tijd bedraagt 1,5 uur.

Draagconsult optie 3 (kinderfysiotherapie):

Het draagconsult wordt aan huis gegeven.

Het dragen van je baby kan een waardevolle aanvulling op de kinderfysiotherapeutische behandeling zijn. Het voordeel is dat het advies gecombineerd kan worden met de behandeling. Er wordt gekeken naar de problematiek van de baby en er wordt een passende draagmethode besproken en uitgeprobeerd.

Kosten

Kosten draagconsult optie 1 en 2:

€25,- per half uur, gemiddelde tijd die nodig is voor een draagconsult bedraagt 1,5 uur. 

 

Kosten draagconsult optie 3:

Als er een kinderfysiotherapeutische diagnose is, valt het draagconsult onder de kinderfysiotherapeutische behandeling en wordt het volledig vergoed door de zorgverzekering.

Afspraak maken

Ik kom op afspraak aan huis voor een draagconsult in de regio Midden- en Zuid-Limburg. Spreekt het je aan? Of heb je vragen? Neem dan contact op:

 

Rachel Keulen

Tel: 06-83308449

Mail: rachel.keulen@myfirstfysio.nl

Facebook: My First Fysio

Website: www.myfirstfysio.nl

Fotografie: Maartje Maakt, Houtstraat 63A 6102 BE Echt

MaartjeMaakt-Draagdoeken-16.JPG
MaartjeMaakt-Draagdoeken-40.JPG
MaartjeMaakt-Draagdoeken-61.JPG
bottom of page